INTERCOMMUNALE VERENIGING HOOGE MAEY

Membraanfiltratie nog verbeterd en energiezuiniger

Ultrafiltratie is een filtermethode waarbij een vloeistof onder druk door een semipermeabel membraan wordt geperst. De vaste deeltjes (o.a. slibdeeltjes) worden bij dit proces tegengehouden. Het eindproduct dat zo verkregen wordt, noemt men 'permeaat'.

Hooge Maey is bestendig op zoek naar manieren om haar verwerkingsprocessen efficiënter en energiezuiniger te maken. Bij de ultrafiltratie van het afvalwater koeken de buisvormige membranen vrij snel aan. Dit zorgt ervoor dat de membranen regelmatig moeten gereinigd worden. Dit gebeurde vroeger door de langsstroomsnelheid op te voeren. Een nadeel daarvan was dat het nogal wat extra energie kost.

Een innovatieve nieuwe vorm van membranen lost dit probleem op. De nieuwe membranen hebben aan de binnenkant een helixvormend profiel waardoor een constante wervelstroom gecreëerd wordt in de membranen. Door die extra flux spoelen de membranen vanzelf schoon, ook bij lage snelheden. De resultaten zijn verbluffend: we filteren nu 40% meer met dezelfde energie én de membranen blijven veel langer hun maximaal rendement behouden zonder reinigen. Dit zorgt ervoor dat we minder energie en chemicaliën nodig hebben.

De fabrikant van deze membranen ontving hiervoor eind februari 2016 de prijs voor 'waterinnovator of the year'.

Drone controleert eindafdek Hooge Maey

Zone B van de Hooge Maey is volledig afgedekt. Nazorg is nu aan de orde. Eén aspect daarvan is het regelmatig controleren van de eindafdek op zijn deugdelijkheid. De Hooge Maey zet hiervoor een nieuwe technologie in: een drone speurt met een thermografische camera het oppervlak van de afgedekte berg af om na te gaan of er nergens gas ontsnapt. Zo kan snel worden ingegrepen in geval van een lek. De Hooge Maey is de eerste stortplaats die deze technologie toepast.